Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Енергетика

Ще има ли промяна на цените на електроенергията на свободния пазар?

На развитите пазари в Западна Европа либерализацията не е тема, защото това е практика отдавана, твърди експерт

Ще има ли промяна на цените на електроенергията на свободния пазар?

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Не смятам, че ще има големи отклонения от цените на свободния пазар на електроенергия, там обикновено те са по-ниски от тези на регулирания пазар, очаквам цените да се движат около досегашните. Това заяви в ефира на Bloomberg TV Bulgaria Мария Кръстева, изпълнителен директор на Асоциация свободен енергиен пазар.

„На развитите пазари в Западна Европа либерализацията не е тема, защото това е практика отдавана. Битовите потребители не е ясно кога ще излязат на свободния пазар, делят ни години от развитите пазари“, каза тя. 

Още по темата

По думите на Мария Кръстева пазарът ще се развие, но ще отнеме някакъв период да се адаптират фирмите.

„Срокът на договорите е една от важните клаузи. Стандартният договор е една година, но някой може да търси фиксирана цена за по-дълъг период. На свободния пазар това му е хубавото, че условията се договарят индивидуално“, обясни гостът.

Изпълнителният директор на Асоциация свободен енергиен пазар съветва малките и средните фирми да си изберат доставчик до 10 септември, защото след този срок ще им се наложи да сключат договор с досегашния си снабдител и няма да имат възможност за индивидуално договаряне.

„300 хил. по данни на парламента са фирмите, които ще се възползват от либерализация, като по наша информация между 30 и 50 хил. вече са на свободния пазар“, посочи Мария Кръстева. Това означава, че около 250 хил. фирми трябва да преминат през процеса в следващите месеци.

Вижте целия разговор на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Ралица Пейчева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари ()


Още от Енергетика
Николай Кискинов: На пазара за електроенергия липсва логика